Beyazperde · 9 Nisan 2010

“Clash of the Titans”

 Havva TUNC                        9.04.2010

Titanların Savaşı olarak Türkçeye  çevrilen” Clash of the Titans” “Tanrıların Savaşı” olarak da çevrilebilinir.Yunan Mitolojisindeki tanrıların gerek kendileri gerekse de insanlar arasındaki savaş(lar) filmin konusunu oluşturmaktadır.

Kralların tanrısı Zeus ile kardeşleri Hades ve Poseidon arasındaki savaş Zeus’un kazanımı ile sonuçlanır. Tanrıların baskısından, isteklerinden ve onlara adak vermekten bıkan Argonlular isyan eder. Ve bu isyana Argon kralı ve kraliçesinin katılmasına Zeus kızar. Tanrıların kralı Zeus bu kızgınlıkla korkuların kralı olan kardeşi Hades’i insanlığa haddini bildirmek üzere görevlendirir. Hades  Argon’a varlığını öyle bir gösterir ki asıl olanlar bundan sonra başlar.

Daha açıkça ifade edersek, tanrıların insanlar üzerindeki baskısı halkların hatta kralların isyanına yol açar. Özelliklede Argon kralı ve kraliçesinin tanrıların gücüne ve varlığına isyan edip kendilerinin tanrı olduklarını onlar olmazsa tanrıların bir hiç olduğunu ifade etmeleri üzerine Zeus kötüler tanrısı olan kardeşi Hades’i  Argonluları cezalandırmak üzere gönderir. Zeus’un gayri meşhur oğlu Perseus, Hades’in kendisine babalık analık etmiş ailesini öldürdüğü için onu yok etmek isteği ve Argon krallığının tanrılara olan isyanı ile üst üste gelince olanlar olur. Sonuçta Perseus ve Argon savaşçıları birlikte hareket ederek Hades’in ve doğal olarak tanrıların kralı olan Zeus’un bu barbarlığına son vermek için savaş başlar.

Güçlü olanın, gücünü kabul etmeyene ve hatta ona karşı gelenlere gücünü göstermek, haddini bildirmek geçmişten günümüze değişmeyen tek olgudur. Gücünü insanlık üstünde kullanan tanrılar ya da kendini tanrı sananlar dün vardı, bugün var, yarında var olacaktır. İnsanlık var oldukça,  kendini tanrı yerine koyan hükmedenler/hükümet edenler her zaman var ve var olacaktır. O zaman, hükmedenlerin zayıflar üstündeki gücü ve hükmedilenlerin isyanı ve sonuçta kazanan kim olacaktır? Sevgi ve barış adına hükmedilenlerin kazanımı sadece ve sadece mitolojide ve filmlerde olur, gerçek hayat ne yazık ki böyle değildir.

Titanların Savaşı'nın ikinci kez beyaz perdeye aktarılması acaba tesadüf müdür? Bunu filmin  yönetmeni Lois Leterrier’e sormak gerekir. Bütün bunların yanı sıra görsel bir şölen olan Titanların Savaşı filmine emeği geçmiş herkesi, özellikle oyuncularını, kutluyorum. İzleyecekseniz üç boyutlu ve orijinal seslendirmesini izleyin.