Zamana Karşı olarak Türkçeye çevrilen in time Andrew Niccol tarafından hem yazılmış hem de yönetilmiştir.Film, insanların ölümsüz olduğu yaşlanmanın durdurulduğu herkesin 25 yaşında olduğu,12 zaman bölgesinden oluşan bir zaman diliminde geçer.
Öyle bir filmdir ki bu film, para biriminin zaman olduğu kazançların ve harcamaların saniyelerle saatlerle belirlendiği refah seviyesi yüksek olan zenginlerin sonsuza kadar yaşadığı bir zaman dilimi ancak hangi yıl olduğu belli değildir. Bilinen tek bir gerçek günümüz olmadığıdır.
Zamanın bir değeri dolayısıyla bir fiyatı var. Zira zaman kıtlaştığı an fiyat karaborsada belirlenir.Ve zamanın fiyatı artar. Her fiyatı olan meta gibi zamanında bir piyasası ve de borsası var.Tam rekabet piyasasının egemen olduğu bir piyasa biçiminde dengeler oluşur. Zaman zaman piyasada rekabet aksamaktadır.O zaman da fiyat aksak rekabet piyasasında oluşmaktadır. Her üründe olduğu gibi zamanın legal olarak kazanılması yanı sıra illegal olarak kazanımıda olası(şans oyunları gibi). Daha da önemlisi bu illegal kazanımlar daha popüler(kazanç anlamında).
Uzun yaşamanın sırrı ve devamlılığı kazanılan zaman ile olası olduğundan legal kazanımlı zaman ile uzun yaşam mümkün değil. Illegal kazanımlı zaman ile uzun yaşam mümkün. Neden mi? İllegal koşullar daha fazla zaman kazanılmasını sağlıyor. Hangi dönemde hangi yüzyılda olursak olalım en büyük kazançların illegal durumlarda elde edilmektedir.
Filmin temasını tekrar edersek; çalışan emeğini arz etmesiyle, elde ettiği zaman ile günü birlik yaşadığı ertesi günü düşünemediği daha doğrusu ertesi güne yetecek zamanı kazanamadığı bir yüzyılda geçer film. Aslında yaşadığımız yüzyıldan hiçbir farkı olmayan sadece ve sadece para birimi olarak zamanın kullanıldığı ve ölümsüzlüğün bulunduğu bilmem kaçıncı yüzyıldır bu yüzyıl.
“In Time” ölümsüzlük ve yaşlanmama konusu ile göz doldurmasına rağmen oyuncu kadrosu ve konunun işlenişi itibarıyla beklenen başarıyı gösterememektedir.
Justin Timberlake’in başarısız oyunculuğu yanı sıra “Zamana Karşı” filminde ölümsüzlüğün nasıl gerçekleştiği sorusunun cevapsız kalması bir tarafa ölümsüzlüğün Tanrının bir lütfü mudur? Yoksa bilimin bir sonucu mudur? Sorularının cevapları yok.
Keza “In Time” filminin gerek yapımcısı gerekse senaristi uzun yaşam ve ölümsüzlüğün zihinlerde yarattığı belirsizlikleri giderme ihtiyacı duymaksızın olan biten tesadüfi gibi aktarması ve filmin bu şekilde devam etmesi seyircinin zihninde soru oluşturmaktadır. Başlangıçta izleyici filmin havasına kapılıp o anda durumu sorgulamamaktadır. Ancak film bitince seyirci “..bu nasıl oldu?… olabilir miydi?” diye düşünmektedir.
Ölümsüzlük ve yaşlanmamak insanlık için önemli olmasına rağmen filimde sıradanmış gibi verilmesi şaşkınlık yaratmaktadır. Hayatta kalabilmek, yaşayabilmek için gerekli zamanın kazanımı için cebelleşen insan profilleri filmin ana görüntüsünü oluşturması olaganüstüdür. Günümüzde karnını doyurma kaygısı için cebelleşen yaşamaya çalışan yirmi birinci yüzyıl insanı gibi.
Zamana Karşı’nın kurgulanmasında, konunun aktarımında bir sebep sonuç ilişkisi aramak doğru değildir. Olan bitenlerin bir özensizlik bir telaşe içinde işlenmesine rağmen “In Time” konusu itibarıyla yılın en ilginç filmidir.
Writer:
Stars:
Justin Timberlake, Amanda Seyfried and Cillian Murphy
r.